Tegenwind

Als vrouwelijke professor in één van de meest mannelijke disciplines (ingenieurswetenschappen) ben ik volledig vóór de gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Ook is het voor diegenen die met sexisme te maken hebben wellicht een opluchting om hun verhalen ergens kwijt te kunnen. Nochtans vrees ik wel dat een website zoals deze nogal een negatief beeld geeft. Het is zeker NIET zo dat vrouwonvriendelijkheid heerst in alle academische faculteiten en alle instellingen. Ikzelf heb tijdens mijn loopbaan nooit rechtstreeks te maken gekregen met enige vorm van sexisme en zie ronddom mij dat het maken van sexistische opmerkingen eerder een geïsoleerd fenomeen is bij sommige collega’s. Ik zou het dan ook mooi vinden als jullie in jullie analyse ook verhalen zoals het mijne zouden opnemen. Momenteel worden veel inspanningen gedaan om meer vrouwen en meisjes aan te trekken naar de academische wereld in traditioneel eerder ‘mannelijk’ getinte richtingen. Door enkel negatieve verhalen te tonen schrik je meisjes eerder af, terwijl het volgens mij juist nodig is om ze een realistisch beeld te geven en ze te wijzen op de kracht van vrouwen.

Story Signed by: Tegenwind

The story happened to me as a professor at an academic institution in Flanders

Posted under: sexism story

Tagged as: , ,

One comment

  • Vraagtekens on April 4, 2014 at 3:16 pm said:

    Beste,

    Er zijn zeker ook postieve verhalen die vermeld mogen worden. Een groot merendeel van de academici zal uiteraard streven voor gendergelijkheid. Wat deze blog aantoont is dat er toch nog een lange weg te gaan is, en dat vooral hardnekkige vormen van verborgen sekisme zijn die vrouwen op professioneel vlak tegenhouden.
    Het is inderdaad zo dat er inspanningen worden gedaan om meisjes aan te moedigen om de wetenschappen te beoefenen die nu door mannnen gedomineerd worden. Ziet u hierin zelf het verbogen seksime? Meisjes moeten ook de ‘jongensrichtingen’ doen omdat die beter zijn. Niemand moedigt de jongens om bijvoorbeeld een zorgrichting te gaan studeren. Wil dit zeggen dat de wetenschappen beoefent door mannen ‘beter’ zijn? Of hoort een jongen niet de humane wetenschappen, omdat het niet in de mannelijke natuur ligt?

Leave a Reply