“Verder Studeren is voor Jongens?”

In het laatste jaar van mijn master werden een aantal beurzen beschikbaar gemaakt om een extra jaar in het buitenland te studeren. Alle geïnteresseerden moesten zich bij een van de professoren in de faculteit aanmelden. Toen ik op gesprek ging bij de prof, gebeurde er iets vreemds – iets waarop ik niet voorbereid was. Het hele gesprek lang moest ik mij verdedigen tegen het uitgesproken beeld van die prof. dat ik maar beter iets praktisch zou doen. Ik wilde echt wel verder studeren, bleef mijn refrein, maar dat bleek in dovemansoren te vallen. Mijn pogingen om meer te vertellen over mijn theoretische interesses werden telkens onderbroken en de vragen richting ‘praktijk’ geduwd. Toen ik mijn verbazing later deelde met een bevriende student die ook op gesprek geweest was, bleek dat zijn gesprek heel anders verliep: hij had rustig kunnen vertellen over wat hij al dan niet wilde gaan verder studeren en zijn theoretische interesses. Hij kreeg de beurs, ik niet.

Het feit dat ik daarna een beurs kreeg om te doctoreren (niet aan de universiteit in kwestie, meer nog, niet in Belgie), had ik alvast niet aan deze prof, noch aan de hele sfeer in die faculteit, te danken – waar de heersende opvattingen over de tweedeling tussen ‘theorie’ (kennis, wetenschap,…) en ‘praktijk’ duidelijk gegenderd waren. En ik ben er zeker van dat die prof zich van geen vuiltje bewust was, en wellicht over zichzelf dacht in termen van iemand die m/v gelijkheid ter harte neemt.

Story signed by : Theory is for Girls

This story happened to me as a Master student in the year(s) < 2000, around an academic institution in Flanders

Posted under: sexism story

Tagged as: , , ,

One comment

  • anonymous on March 24, 2014 at 1:19 pm said:

    Even though I defend equal treatment all the time, I do not see anything specific in this story that even vaguely indicates sexism.

Leave a Reply